Frågor till B-LIGHT

B-LIGHT är ett litet familjeföretag som sedan 2014 drivs av Suzan och Jonas. Våra kläder tillverkas inte i stora volymer. De är unika. Företaget har växt sakta men säkert. Sedan våren 2019 återfinns vi i Mora. Dit kan man kan komma på besök för att prova och handla. Adressen hittar du på vår hemsida. Boka gärna tid före besöket. Vår ambition är att tillverka ekologiska kvalitétskläder till bra priser med så liten påverkan på människa och miljö som möjligt .


Svar på några av de vanligaste frågorna:


1. Samtliga våra kläder är tillverkade av ekologisk bomull. Certifieringsorganet är GOTS. Alla tyger är Fairtrade-certifierade. Detta lägger en bra grund för att kläderna produceras korrekt att inte innehåller skadliga kemikalier.

2. Ja, vi klimatkompenserar för vår produktion och transport. Läs gärna mer här -->
Vi tycker det är ett mycket bra sätt att betala tillbaka till vår planet.

3. Vi kan hålla bra priser pga att vi inte har några mellanhänder. Design och produktutveckling sker av oss. Vår budget för marknadsföring är mycket låg.

4. Nej, vi tillverkar inte bara yogakläder. Från början var det så men inte längre. Vårt produktutbud har vuxit och breddats. Före-sport, efter-sport, active wear, finkläder, sportkläder, sängkläder, sjalar och klänningar och mycket mer.

5. Våra storlekar är “normala”. Detta är en svår fråga men vi försöker hålla normala nordiska storlekar. Om de inte passar så har du alltid returrätt. Läs noga i produktbeskrivningen på respektive produkt. Där skriver vi om plagget är stort eller litet i storleken. Vi har inte fri frakt på returer. Detta är ett aktivt val för att minska våra transporter och dess påverkan på miljön.

6. Vi skickar regelbundet ut rabattkoder till de som prenumererar på vårt nyhetsbrev. (Även i detta utskick) Hjälp oss gärna att synas på social medier. Länkar hittar du nedan. 

7. Hur försäkrar vi oss att inte barn tillverkar våra kläder? GOTS reglerar inte bara kemikalier i kläderna eller hur bomullen odlas. Den reglerar även arbetsförhållanden såsom ålder, lön och arbetstider. Certifieringen tas på stort allvar. Efter våra besök i fabriken så känner vi oss mycket trygga på den punkten.

8. Många nyhetsbrev hamnar i Skräpkorgen. Om du inte får våra nyhetsbrev så beror det säkert på att du inte har lagt till [email protected] som en kontakt eller klickat på brevet och angett det som säkert. Du kan läsa mer om hur man gör här. Exemplet visar Gmail men funkar ungefär liknande på andra epostklienter. -->

9. Plastpåsar. Inte bra. Sedan ca ett år tillbaka förpackar vi samtliga våra kläder i ekologiska bomullspåsar. Dessa är sydda av spill från produktionen. Använd gärna dessa för smutstvätt i resväskan, eller varför inte som skopåse. Det finns många användningsområden. Våra äldre produkter levereras fortfarande i PVC-fria plastpåsar. Dessa blir bara till vattenånga vid förbränning.

10. Kontokort. Är det säkert? Frågan bör ställas till din bank. För vår del så har vi ingenting med transaktionen att göra. Det är krypterad trafik som bara går mellan inlösande bank och företaget som processar transaktionen. I vårt fall Stripe. Vid ett köp får vi bara besked om att betalningen är godkänd och ordern slutförs. Vi har aldrig haft några fall av bedrägeri eller annan skum verksamhet. Från och med 14 September gäller nya regler. Reglerna kräver tvåfaktorsidentifiering. (SCA) Ett extra moment för att säkra din identitet. I dagsläget vet vi inte exakt hur lösningen kommer att se ut.