Ditt klädval påverkar miljön – Detta bör du tänka på

b-light-organic-clothing-poison-mushroom-1-SE

Tänker du på miljön när du handlar kläder?

Många av oss tänker inte så mycket på miljön när vi handlar kläder. Slentrianmässigt så handlar vi lite grann som vi alltid gjort. Om man dessutom är över 35-40 år gammal så fanns inte miljödiskussionen om olika materials påverkan på miljön. Dessutom var utbytet mycket mindre om man jämför med idag. Kunskapen om vad som påverkar vår miljö var begränsad. Det kan man däremot inte säga idag. Idag vet man ganska exakt hur olika råvaror och kemikalier påverkar vår hälsa och miljön. Vi vet åtminstone MINST hur de påverkar miljön. De långsiktiga konsekvenserna är svåra att förutse. Med åren tycks vi komma till fler och fler, för miljön, negativa insikter.

Syntetiska och naturliga kläder påverkar miljön olika

I grunden finns det två huvudgrupper av tyg som vi kan använda för kläder. Syntetiska eller naturliga. Dessa har olika egenskaper samt för och nackdelar.

Som du säkert redan gissat så är den ena bättre för miljön än den andra.

Syntetiska tyger (Av konstfiber)

Som man hör på namnet så är dessa tyger tillverkade på ett syntetiskt sätt genom kemiska processer. Detta är ett slags plastliknande material som utvinns ur petroleum dvs fossil råolja. Fördelen med kläder av dessa material är att de är billiga att tillverka och kan ha goda egenskaper som att de andas väl om man svettas mycket. (Beroende på plagg förstås) Nackdelen är att miljöpåverkan är stor vid framställning samt att vi inte vet exakt hur mycket ingående kemikalierna påverkar vår hälsa. Vad vi vet är att vår hud absorberar vad den kommer i kontakt med  och att då bära kläder bestående av kemikalier känns tveksamt för många. Kläderna bör återvinnas/sorteras som plastprodukter.

Exempel på syntetiska tyger:

  • Akryl
  • Polyester
  • Nylon

 

Naturliga tyger (Av naturfiber)

Denna grupp av tyger kommer såklart från naturliga källor. (Läs exempel på tyger nedan). Fördelen med dessa material är att de inte påverkar miljön på samma sätt som syntetiska tyger vid framställning. Till exempel så bidrar plantor och växter (växtfiber) till att bryta ned koldioxid medans dom växer. Under tygframställningen så tar processerna inte bara från naturen utan ger också tillbaka. De naturliga materialen är också nedbrytningsbara och återgår enkelt till kretsloppet efter tyget/plaggets livslängd.

Naturliga ekologiska tyger

Detta är en en undergrupp till de naturliga tygerna. Miljömässigt så är de naturliga ekologiska tygerna överlägsna vad gäller miljöpåverkan samt lokala sociala aspekter. Vid en ekologisk certifiering som till exempel GOTS, Global Organic Textile Standard, tas hänsyn till de mesta du kan tänka dig vad gäller miljö och hälsa. Även sociala faktorer som arbetsförhållanden och löner ingår. Hantering av bevattning, transporter, kemikalier är också viktiga delar som regleras. Läs mer här om vad som ingår i standarden  GOTS_Standard_5.0

Fler för och nackdelar kan du ta del av i tidigare blogg: Till miljöbloggen.

Exempel på naturliga tyger:

  • Bomull
  • Ull
  • Hampa
  • Bambu

b-light-organic-cotton-world-production-1

 

 

Se våra ekologiska kläder

 

B-LIGHT är stolt över att tillverka certifierade ekologiska kläder

Om politiker, företagsledare samt övriga makthavare hade gjort sitt jobb så skulle det inte finnas andra produkter än miljövänliga. Certifieringar vore onödiga. Tyvärr är fallet inte så. Den enskilda individen måste tänka och agera efter eget förstånd. Vi på B-LIGHT säljer endast certifierade ekologiska kläder av bästa kvalité. Inget annat kommer någonsin finnas i vårt sortiment. Vi tror att ett långsiktigt miljöarbete kommer att ge resultat. För vår och allas framtid. Vi hoppas på ditt stöd och medverkan, tillsammans är vi starka. Om inte du, vem annars?

Klimatkompensation för våra ekologiska kläder

B-LIGHT har påbörjat arbetet med att klimatkompensera för all vår miljöpåverkan. Vårt mål är att ge tillbaka 110 % av vad vi tagit från naturen. För varje försäljning bidrar våra kunder till en bättre miljö. Låter inte det fantastiskt? Det tycker vi med. Vi återkommer med mer information angående detta arbete.

 

Se våra ekologiska kläder

Lämna ett svar