Varför ekologiska kläder?

why should you buy organic clothes

Varför ekologiska kläder? Bör man handla ekologiskt?

Jag besökte en hälsomässa där jag slumpmässigt frågade folk vad som var viktigt för dem när de handlade kläder. Svaren var inte överraskande. Utseendet, om de är sköna, samt priset var vad de flesta sa var viktigt. Nästan ingen sa att det var viktigt med ekologiska kläder innan jag speciellt frågade om det. Efter att ha förklarat vad ekologiska kläder innebär sa de flesta att det var viktigt. Jag kommer att förklara varför …

Medvetenhet om ekologiska produkter och egna val

De flesta människor känner till ekologisk mat och många av oss handlar redan dessa. Den ekologiska maten är idag en del av vårt medvetande. Vi känner till de mest kända certifieringarna och vi har en uppfattning om fördelarna. Detta har tagit många års utbildning. Idag kan jag medvetet välja ekologisk mat eller konventionell mat. Jag känner till de grundläggande skillnaderna. Jag har ett val.

Men hur är det med ekologiska kläder?

Jag var på en hälsomässa och slumpmässigt frågade människor om vad som är viktigt när man köper kläder. Svaren var inte så chockerande; hur de ser ut, hur det känns och pris var de flestas svar. Inte många säger spontant att det är viktigt med ekologiska kläder. Men när de fick en kort utbildning i vad ekologiska kläder innebär så var de flesta människor intresserade och tyckte det var väldigt viktigt. Den ekologiska livsmedelsindustrin ligger långt före den ekologiska klädindustrin när det gäller att marknadsföra de ekologiska fördelarna. Både mat och kläder är viktigt om du vill leva hälsosamt och minska kemikalier och toxiner i ditt liv. Många undrar: -Varför ekologiska kläder? Till dessa svarar jag: -Varför giftiga syntetiska kläder?

Vad är GOTS certifiering och vad innefattas?

GOTS står för Global Organic Textile Standard. Det är en oberoende ideell organisation i Tyskland som arbetar för en bättre planet genom ekologisk textilstandardisering.

GOTS-logotype-b-light-organic-clothing-1-600x600

Oberoende

GOTS är en standard och företaget är främst engagerad i utveckling och marknadsföring av standarden. Revision och utfärdande av certifiering är en uppgift för oberoende certifieringsorgan. Dessa företag är professionellt förvaltade och internationellt kända. Ingen av dessa skulle vara intresserad av att “sälja” ett certifikat på bekostnad av deras rykte och trovärdighet.

Inspektioner

Certifieringsföretagen i sin tur inspekteras och kontrolleras regelbundet i ackrediteringsföretag. Dessa företag är experter inom detta fält samt professionellt förvaltade. Lista på certifierande företag här.

Standarden

Standardägaren Global Standard gemeinnützige GmbH är en lagligt registrerad ideell organisation i Tyskland. Bokslutet är offentligt tillgängligt på GOTS webbplats för varje årsredovisning. Läs hela standarden här.

Välrenommerat

GOTS är världens ledande standard för bearbetning av organiska fibrer, formellt erkänd av regeringar i USA och Italien, dessutom IFOAM Organics International (standard för organisk fiberförädling) och Greenpeace International.

Utbildning är nyckeln till att handla medvetet

why you should buy organic clothes - education-1

Nyckeln till ett hälsosamt liv är att vara medveten om vad man äter samt vad man har för tyg närmast kroppen. Våra kroppar/huden absorberar maten vi äter och de kläder vi bär. Detta påverkar oss. Hur kan klädindustrin sälja mer ekologiska bomullsprodukter än vad som produceras? Många företag missbrukar de ekologiska etiketterna i sin marknadsföring och branding utan att vara ekologiska. Leta efter välkända etiketter och certifieringar. Som GOTS.

Ställ frågor till butiksägarna. Om vi utbildar oss själva och tar vår hälsa och världens hälsa seriöst kommer vi att vara kraftfullt rustade inför framtiden. Vad kan jag göra för att bidra till en bättre situation? Det finns ingen plan B om vi förstör jorden. Utbildning är nyckeln till att handla medvetet.

 

Läs mer från B-LIGHT´s blog:

Miljödebatten – Vem kan man lita på?

Ditt klädval påverkar miljön – Detta bör du tänka på

Vår planet dör…hur bidrar du?

Lämna ett svar