Hur behandlar vi våra barn? Skäms vi ens?

Vi misshandlar våra barn.

Faktum är att vi har haft kunskapen en längre tid. Kunskapen att förbättra vår miljö så arvet till våra barn blir bra. Tyvärr sker förändringarna inte i den takt som det behövs. Våra barn, barnbarn och kommande generationer kommer att få överta en jord som har stora miljöproblem. Varför agerar vi inte fortare? Varför finns det fortfarande världsledare som förnekar att det finns problem? Det är svåra frågor som kräver handling. Detta kan inte fortgå, detta måste stoppas!

Hur ser du på saken? Jag tror ingen avsiktligt vill behandla barn illa.

 

Behandling nr 1 – Vatten

Alla behöver vatten. Som du redan vet är detta grunden för allt liv på jorden. Och det är inte bara för att dricka vi behöver det. Vattnet i sig är en källa till mat, som fisk. Grönsakerna behöver det i form av regn för att överleva. Som du kan läsa i den tidigare bloggen “Vår planet dör…” står vi inför stora utmaningar med våra vatten, havsvatten, grundvatten och dricksvatten. Vattenföroreningen kommer främst från utsläpp från industrin, stora fartyg som rengör sina tankar och gödsel från åkrar och djur.

Om du inte vill att denna mardröm ska fortsätta kan du fråga din politiker vad de gör åt saken. Själv kan du se till att inte spola ner kemikalier i avloppet, inte tvätta bilen på tomten utan åk till en mack som tar hand om de miljöfarliga ämnena. Använd så lite kemikalier som möjligt när du städar och tvättar.

 

”En förorenad miljö är en dödlig miljö – i synnerhet för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, och deras små kroppar och trånga luftvägar, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten” – WHO:s generaldirektör Margaret Chan

 

Läs vidare! “Hur man undgår från att bli haffad? “

 

Behandling nr 2 – Luft

Dålig luft dödar långsamt men effektivt. Några fakta om luften vi andas:

  1. 5 500 000 personer dör varje år i sjukdomar orsakade av dålig luft.
  2. Att rena luften är det mest effektiva sättet att förbättra världshälsan.
  3. Användandet av fossila bränslen, transporter samt köttkonsumtionen är de stora bovarna som orsakar växthuseffekten och förorenad luft.

Allergier och astma, dvs inflammation i luftvägarna, är sjukdomar som är direkt relaterade till luftföroreningar. Bland 4-åringar har astma ökat med 50 % mellan 2003 och 2011.

WHO, Världshälsoorganisationen skriver:

“Luftföroreningar ökar också risken för barnen att i framtiden drabbas av hjärtsjukdomar, stroke och cancer.”

Behandling nr 3 – Land

Jag är säker på att du är bekant med växthuseffekten och vad den orsakar. Endast några grader varmare får en enorm inverkan för allt liv på jorden. Många växter och djur dör på grund av att dom inte klarar temperaturskillnaden. Vissa växter och djur gynnas och konkurrerar ut andra arter. En annan effekt är att viss mark blir till öken. Vi har många exempel på detta i Afrika där Sahara-öknen blir större och större för varje år. Visste du att Sahara är ett arabiskt ord och betyder tomhet.

Vi behöver inte mer tomhet i form av öken på vår jord när befolkningen växer så snabbt, vi behöver mer utrymme. Slut på utrymme för odling betyder slut på mat. Detta är en verklighet för många vuxna och barn redan idag. Vår skogsskövling dödar också. Regnskogarna fungerar som jordens “lungor”. De syresätter och bryter ner koldioxid. Dessa skogar huggs ner i allt snabbare takt vilket bidrar till ökad växthuseffekt.

 

Förnekelse och passivitet är att misshandla barn

Har vi inte hört dessa varningar så många gånger att vi fått nog? Vi har slutat lyssna och tar det inte på allvar längre. Har jag rätt? Det är dags att vakna. Jag har en starkt övertygelse att våra barn förtjänar bättre än detta.

Detta säger barnkonventionen från FN i artikel 6:

“Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.”

Vi vuxna borde veta bättre. Det är 2017 men vi har fortfarande ingen aning om hur man fixar vår grund för livet. Vårt arv till den kommande generationen är pinsam. Varje förändring till det bättre samt nya miljömässigt bra idéer tar alldeles för lång tid innan de blir verklighet. Varför går det så långsamt?

Hur man undgår att bli haffad

Sätten att misshandla barn, som nämns ovan, är lagliga. Men det finns regler. Miljölagar och regler. De är svaga men existerar. Men oroa dig inte. Du kan komma undan med nästan allt om du är smart. Så här gör du: Dölj dig i en grupp, exempelvis ett politisk parti eller ett företag. Det är det perfekta sättet att inte bli haffad. Man behöver inte straffas för att misshandla barn. Det perfekta brottet … Usch!

(Kommentera gärna hur DU ser på saken)

 

När ska vi börja behandla våra barn och kommande generationer med respekt?

 

vi kissar på och dödar barn

 

 

Se våra miljövänliga kläder här

5 tankar om “Hur behandlar vi våra barn? Skäms vi ens?

  1. Janne says:

    Bra skrivet! Blir så jävla förbannad på alla företag som skitar ner för sin egen vinning. Helt respektlöst. Våra kommande generationer får lida. Det är sant vad du skriver. Sant och åt helvette!

Lämna ett svar