Varför män ska eller inte ska utföra yoga

Bakgrund till yogaresan

Jag började med yoga 2010 efter att jag under min semester i Thailand bodde vägg i vägg med en tysk yogi. En yogi är en man som utövar yoga, yogini brukar kvinnliga yogautövare kallas. Jag och tysken delade terrass så det var naturligt för oss att börja prata.

Efter många år med för mycket jobb och en alldeles för hög stressnivå var jag i riskzonen att gå in i väggen. Jag behövde en förändring, fort. Jag la fram några konstruktiva förslag till min dåvarande chef som skulle underlätta mitt jobb. Samtliga förslag nekades. Mitt enda val var att sluta jobbet, annars var min hälsa i fara.

Sagt och gjort. Jag fick ett nytt bättre jobb med en ordentlig 2 månaders semester mellan anställningarna. Vad gör man med så lång ledighet? Hade en känsla av vad jag behövde men inte hur jag skulle nå dit. Mitt mål var helt enkelt att få ro i sinnet och slappna av ett tag. Som den sökare jag är började jag googla runt och hittade ett buddistiskt tempel i Thailand som anordnade ett meditationsläger. Hmm…är inte meditation för ”konstiga” människor, dom som ser lite hippie ut. Idag skrattar jag gott åt mina gamla föreställningar. Har dock den ödmjukaste respekt för de personer som fortfarande tror så. Jag tänkte en gång i tiden likadant. Resten är så att säga historia.

Yoga och meditation är för alla

Nej, yoga och meditation är inte bara för ”konstiga” människor. Det är också något för dig. Den normala personen. Kontorsarbetaren, chefen, mekanikern och glassförsäljaren. Ärligt, jag vet inte varför många män får så konstig blick när jag pratar om yoga och meditation. Vet du?

Vet män vad yoga handlar om?

Många män jag träffar har en ganska stark uppfattning om vad yoga är. Dom vet exakt hur flummigt det är (dom har naturligtvis inte provat själva). Man möts med en liten nedlåtande blick som säger; -Yoga är för konstiga människor. Jag svarar; -Tycker herrn att jag är konstig? Då säger den normala herrn: -Nej, inte du, dom andra. I detta läge brukar jag ge upp och i tysthet inse att jag inte vill vara ”normal”.

Vad är en man, egentligen?

Efter att frågat en ung flicka vad en man är svarade hon; -En person med en penis. Jag fortsatte fråga; -Är det allt? Hon svarade; -Nej, han har pung också. Det fick mig att skratta en ganska lång stund. Älskar ärligheten hos barn. Dom berättar sanningen och inget annat än sanningen. Tills dom blir äldre.

Jag vill utveckla den unga damens resonemang en smula utan att bli långrandig eller alltför filosofisk:

  1. En man är stark i vad han tror på och har även kurage att utvärdera andra människors synsätt.
  2. En man tar ansvar för sin och andras livskvalité.
  3. En man värnar om sin och andras rätt att leva fullt ut. Autentiskt. Hur det än kan se ut.
  4. En man har nyfikenheten, kurage och styrka att utveckla sig själv samt hjälpa andra att göra detsamma.

En intressant iakttagelse är att ovanstående fyra punkter gäller även kvinnor. Det är ingen man/kvinna-fråga. Det är en mänsklig fråga. Förstår du?

Är inte alla yogis homosexuella?

Behöver detta kommenteras alls? Alla yogis är såklart homosexuella, förutom jag, så svaret är nej, alla yogis är inte homosexuella. Är alla män med en röd bil homosexuella? Jag har inte märkt någon skillnad mellan yogis eller ”vanligt” folk. Glöm det!

Är du övertygad om att yoga är något för män?

Jag vill inte försöka sälja en idé som du inte vill ha. Men ibland vet man inte vad man vill ha innan man provat. Man kan alltid försöka. Yoga är rena dynamiten för kropp och själ. De byggstenar vi är gjorda av. Därav min något enträgna iver.

Några anledningar till att du kanske inte är övertygad

  • Du har aldrig provat yoga
  • Du är rädd för dina manliga vänners kommentarer.
  • Din komfortzon är viktigare/starkare än din motivation att gå framåt i livet.
  • Du har hittat något annat som fyller yogans funktion.
  • Inget av ovanstående. Okänd anledning. (Denna punkt förbryllar mig dock)

Är det inte underbart skönt att leva i sin komfortzon hela tiden? Hmm..är det egentligen att leva alls? Bör inte livet utmanas, åtminstone lite grann? Endast som rent nöje eller av nyfikenhet. Är vi så rädda att förlora kontrollen att vi offrar den fulla potentialen av livet? Sorgligt nog så är det tyvärr så för många.

Ja, du är värd att må bra och ha en hög livskvalité

Jag tror starkt på att en hälsosam kropp och en hälsosam själ är grunden för att hitta sin lycka. Jag kan bara tala för mig själv men yoga ger mig tillgång till detta. Mitt sökande är på ett sätt över. Jag har hittat vad jag letade efter. Mig själv. (Kräver dock ett visst underhåll, jag är inte ständigt funnen).

Det låter som yoga är svaret på allt?

Yoga ger dig inte smör och bröd på matbordet men den ger dig energi och potential att nå högre, hur nu ditt högre ter sig. Som att få en skiva ost till ditt smör och bröd. Något extra till ditt dagliga mål..liksom.

Ibland händer det att man blir uppspelt och vill tala om för hela världen vad man upptäckt, lite som att man börjar predika. Det är inte min avsikt och jag uppskattar att du läser min blogg. Jag önskar dig bara ett högkvalitativt liv. Hitta din väg, inget annat.

Namasté

Ps. Om du funderar på att prova yoga så kan du kolla in vad det finns  för ekologiska yogakläder för män.

Lämna ett svar